Hallo, is daar iemand
Wie zit er aan de andere kant van de lijn?
Je hebt een leuke website die je zelf elke dag even bezoekt, maar hoe zit het met je andere bezoekers? Zijn die er wel, hoeveel dan wel niet en welke pagina's bekijken zij en hoe lang?
In principe is een website eenrichtingsverkeer. Iemand vraagt een pagina op en de webserver serveert die pagina. Voor de webserver is elke aanvraag nieuw en elke afbeelding in een webpagina is ook een nieuwe aanvraag. Voor de webserver maakt het niet uit of één persoon 600 keer een pagina aanvraagt of 600 personen één keer een pagina aanvragen.
De webserver houdt echter wel een zogenaamd logbestand bij. In dat bestand worden alle aanvragen geregistreerd en daarbij zijn bijvoorbeeld de tijd, de opgevraagde pagina, waar de bezoeker vandaan kwam en het merk en type van de browser en besturingssysteem bekend. Door dit logbestand te analyseren kun je al heel wat te weten komen over je bezoekers. Het adres verteld iets over waar de bezoeker gevestigd is, de tijd tussen de verschillende aanvragen laat iets weten over hoe lang een pagina bekeken wordt en je kunt zien welke pagina's de meeste belangstelling hebben en waar bezoekers weer naar terugkeren.
Voordeel van bovenstaande methode is een cookievrije website zonder Big-Brother-achtige toestanden. Nadeel is dat op de server extra software geïnstalleerd moet worden.
Alternatief kan er een klein programmaatje met de webpagina's meegestuurd worden. Dit programma neemt contact op met een serviceprovider, er wordt een cookie geplaatst en vervolgens wordt bijgehouden wat een individuele bezoeker doet op de website. Het volgen van de bezoeker kan heel ver gaan, zelfs tot muisbewegingen en klikken toe.
Voor privacy gevoelige websites moet nagegaan worden of de serviceprovider zich wel houdt aan de regels met betrekking tot het volgen van individuele gebruikers.
Google Analytics is het bekendste voorbeeld. De dienst is in beginsel gratis (in ruil voor nog meer data). Google is gekoppeld aan Adsense en Adwords maar is zo uitgebreid dat het voor de eenvoudige gebruiker wel eens te veel kan zijn. Alternatieven: Clicky, Heap en Piwik