Waarom ik zoveel SPAM ontvang

Ik ontvang veel spam, u waarschijnlijk ook. Momenteel is de helft van alle e-mail spam. Gelukkig is de hoeveelheid gedaald (in 2007 was het 90% van al het mailverkeer) maar dat kan alleen dankzij kostbare technische inspanningen.

Hoe kan ik een steentje bijdragen om minder spam te laten circuleren?

Publiceer geen e-mailadressen op het publieke deel van je website. Websites worden continu gescand op adressen. Eenmaal op zo'n lijst en je komt er nooit meer van af. Beste alternatief is een contactformulier. Maak daarbij de bezoeker wel duidelijk dat je het ingevulde e-mailadres zelf niet zult misbruiken. Wil je die drempel niet opwerpen dan kun je overwegen om het adres te coderen of een afbeelding van het adres te gebruiken.

Stuur bij aanmeldingen voor een nieuwsbrief eerst eenmalig een bevestigingsmail. Hiermee voorkom je dat anderen ongevraagd jouw adres opgeven. Meld anderen ook niet ongevraagd aan op een nieuwsbrief. Grootste gedeelte van de spam die ik nu nog steeds ontvang is begonnen omdat iemand anders mijn adres heeft doorgegeven aan een niet zo fijn marketingbureau.