Apps

Wat zijn apps eigenlijk, en wat kunnen we ermee?

App is de afkorting voor Application. Oorspronkelijk werd met App bedoeld: Een klein computer programma gemaakt om op mobiele apparaten te werken. Een kleine Application eigenlijk.

Met de introductie van Windows 10 worden alle programma's eigenlijk App genoemd. Er is zelfs een hosting provider die een programma wat op de server draait -WordPress- een app noemt.

Soorten.

Globaal zijn er als je alleen de mobiele applicaties meeneemt twee soorten Apps: Native en Web.

Native App.

Een native app is geschreven in een programmeertaal die gebruik maakt van de fuctiebibliotheek van het desbetreffend apparaatmerk of besturingssysteem. Voor elk merk soms zelfs voor elke versie moet er een andere app geschreven worden. Je moet dus voor ios, android en windows ieder een aparte app maken.

Een native app is duurder in ontwikkelen maar sluit wel beter aan bij de functies van de telefoon.

Een native app wordt normaal gesproken via Apple App Store, Google Play of WIndows Store geïnstalleerd.

Web-app.

Een web-app is eigenlijk een webbrowser waarbij alle extra knoppen en balken verwijderd zijn. Je bezoekt eigenlijk een website maar het lijkt alsof je een programma opstart. Een web-app werkt meestal zonder aanpassingen op elke modern mobiel apparaat. Een web-app heeft altijd een internetverbinding nodig.

Een web-app is goedkoper -slechts één maal ontwikkelen- maar ziet er anders uit dan andere apps op je telefoon. Ondersteuning voor speciale telefoonfuncties is minder goed, maar wordt steeds beter.

Een web-app wordt geïnstalleerd door een link naar de site op je telefoon te maken.