To www or not to www

Soms begint het adres van een website met www maar tegenwoordig wordt dat veelal weggelaten. Wat is dat www eigenlijk en moeten we het nu wel of juist niet gebruiken.

De letters WWW zijn een afkorting van World Wide Web en daarmee werd vroeger aangegeven dat je contact zocht met de webserver (en die heette dan www). Het is technisch mogelijk als je geen www opgeeft toch het verkeer door te leiden naar de webserver. Deze mogelijkheid werd aangegrepen om websites een naam te geven zonder www voor de domeinnaam.

Wel of geen www?

Nog niet zo lag geleden typte iedereen automatisch www voor de domeinnaam of werd het gebruikt  reclameuitingen om duidelijk te maken dat het om een website ging. Nu is dat niet zo vanzelfsprekend meer en laten veel mensen www weg. Het eindigen op .nl of .com geven al genoeg hints. Een goede beheerder zal er voor zorgen dat de bezoeker altijd op de juiste website terecht komt.

Een voordeel om www te laten vallen is dat de naam van de site beter uitkomt. Zo ziet "mijnbedrijf.nl" er beter uit dan "www.mijnbedrijf.nl". Een website met www klinkt wat ouderwets omdat het vroeger normaal was.

Wanneer wel www gebruiken?

Je ziet dat bijvoorbeeld Google of Facebook wél www voor hun domeinnaam hebben staan. Dat heeft een aantal technische redenen die gerelateerd zijn aan de grootte en bezoekersaantallen van deze sites. Is uw site ook zo groot en druk bezocht dan is het verstandig om voor www te gaan.

Ook als uw site gehost gaat worden in de Cloud is het bij sommige hosters verplicht om een naam voor de domeinnaam te zetten.

Sommigen vinden het gewoon mooier mét www.

Nooit met www én zonder www.

Wat u ook kiest zorg altijd dat uw beheerder de één doorleid naar de ander.  En geef altijd de juiste versie aan in zoekmachines, op verzamelsites, in e-mails of als iemand naar u wilt linken.

O, ja. Het hoeft geen www te zijn. Zelf hebben veel van mijn sites een alias zoals "concept.domeinnaam.nl" of "test.domeinnaam.nl". Dit is meestal bedoeld voor bijzondere functies (concept of test site in dit voorbeeld), maar je zou ook kunnen denken aan "mijnproduct.mijnbedrijf.nl".

En http dan?

Http:// (of https://) geeft aan hoe de webbrowser met de website wil praten. Als je dat niet invult doet de webbrowser dat zelf. Https is de alternatieve manier, en moet je gewoonlijk wel intypen maar wordt normaliter niet aangegeven op reclame-uitingen.